
Waarom duurzaam?
De term duurzaamheid wordt de laatste jaren veel gebruikt, maar wat betekent het nu eigenlijk? Men spreekt over duurzame ontwikkeling, duurzame energie, duurzaam voedsel en zelfs duurzaam beleggen.
Wij als mens zorgen voor een hoop afvalproducten doorheen ons leven en verbruiken grondstoffen. We drinken water, verwarmen ons huis, verwerken voedsel,.... Bij al deze zaken worden grondstoffen gebruikt en afvalproducten gecreëerd. Bijvoorbeeld voor de productie van elektriciteit wordt er CO2 geproduceerd. Ook bij de productie van voedsel ontstaan er afvalstoffen en de verpakkingen gaan naar de vuilnisbelt. Het overschot aan producten komt hier ook vaak terecht.
Het milieu kan deze afvalstoffen wel afbreken, maar niet aan hetzelfde tempo zoals wij afval creëren. Ook gebruiken we te veel grondstoffen waardoor dat onze planeet niet meer kan volgen. De grondstoffen raken op en al de afvalstoffen hebben een invloed op het milieu. Op sommige plekken wordt het warmer en op andere plekken wordt het kouder. De zeespiegel stijgt, plant- en diersoorten raken in gevaar omdat hun habitat verdwijnt.
De term 'duurzaam' wil zeggen dat het lang meegaat in de wereld en in het milieu. 'Duurzaamheid' wil dan weer zeggen dat de invloed van de activiteiten van de mens geen blijvende schade aanricht aan het milieu, zodat ook toekomstige generaties er gebruik van kunnen maken. Als we dat willen bereiken zullen we toch eens moeten kijken hoe we dit gaan doen, want als we zo verder doen gaan de toekomstige generaties geen grondstoffen meer hebben of in een zeer vervuild milieu moeten leven.
Dit project is ontwikkeld door studenten dierenzorg. De
bedoeling van dit project is om verrijking te maken voor dieren, maar op een
milieubewuste manier. Door afval te gebruiken maken we duurzaam
verrijkingsmateriaal.
De materialen die we hebben gebruikt zijn: plastiek flessen, oud karton, toiletrolletjes en heel veel ballen. De
ballen die gebruikt zijn, zijn afkomstig van Decathlon Schelle waar Lynn werkt
als student. De ballen binnen het project waren allemaal beschadigd (te platte
tennisballen, niet op te pompen ballen,...) waardoor deze niet meer verkocht konden
worden. In plaats van deze weg te gooien, hebben wij er leuke
verrijkingen mee gemaakt voor dieren.
Waarom net duurzaam en geen nieuwe materialen? Op deze manier dragen we bij aan het verminderen van de afvalberg. Alsook
willen we jullie op een duurzame en goedkope manier helpen om jouw dier te verrijken. Wij passen duurzaamheid toe door dus zo veel mogelijk materialen
te recycleren.
Wat is verrijking?
Via verrijking kan je het natuurlijk gedrag van dieren stimuleren. Huisdieren krijgen hun voedsel gewoon voorgeschoteld, maar in het wild moeten ze zelf op zoek gaan naar hun voedsel door te snuffelen, graven, scharrelen, jagen,.... Aan de hand van verrijking kan je net die gedragingen proberen uit te lokken.
Er zijn verschillende soorten van verrijking. De meest frequente en meest gekende is voedselverrijking. In het wild zijn dieren uren bezig met hun zoektocht naar voedsel. De dieren moeten dus werken voor hun eten. Door aan voedselverrijking te doen, ga je er eigenlijk voor zorgen dat je dier zelf moeite moet doen om aan zijn voedsel te komen.
Een andere vorm van verrijking is omgevingsverrijking. Dit gaat dan bijvoorbeeld over verblijf zoals de grootte, de complexiteit of de aankleding van het verblijf. Alle diersoorten hebben andere behoeften. Zo hebben prooidieren zoals konijnen of cavia's nood aan schuilplaatsen. Katten hebben dan weer voldoende krabgelegenheid nodig. Aan de hand van de omgevingsverrijking ga je de omgeving van het dier aanpassen naar zijn behoeftes.
Je hebt dan ook nog sociale verrijking. Dit wil zeggen dat de dieren contact kunnen hebben met soortgenoten. Sommige dieren leven normaal gezien in groep en hebben dan ook echt nood aan een soortgenootje. Als ze alleen gehouden worden kunnen ze stress, frustratie en zelfs agressie ervaren omdat ze geen contact kunnen hebben met soortgenoten.
Verder heb je ook nog de cognitieve verrijking. Hierbij ga je aan de hand van trainingen je huisdier bepaalde zaken aanleren. Deze bezigheid zal de band tussen baas en dier versterken en je dier leert probleemoplossend te denken.
Tot slot heb je ook nog de zintuiglijke verrijking. Hierbij ga je gebruik maken van de zintuigen van het dier om ze zo te stimuleren. Dit kan dan aan de hand van geuren, smaken, geluiden,...
Verrijking is belangrijk voor jouw dier zijn fysieke en psychische welzijn. Dit is aangetoond in een tal van wetenschappelijke studies. Door de verrijking heeft het dier ook een bezigheid. Waar een wild dier zijn tijd besteed aan het zoeken naar zijn voedsel, kan je huisdier zich bezighouden met zijn verrijking. Door verrijking gaan de dieren ook meer gebruik maken van hun omgeving. De dieren zullen minder stress ervaren en zullen minder agressief zijn. Ook zullen ze minder stereotiep gedrag - het gedrag waarbij het dier steeds dezelfde handeling herhaalt zoals bijvoorbeeld ijsberen - vertonen.
Er zijn ook een aantal aandachtspunten waarmee je rekening moet houden als je met verrijking wil beginnen.
Begin niet meteen met een zeer moeilijke verrijking. Dit kan voor jouw dier stress en frustratie bezorgen. Begin dus makkelijk, kijk wat je dier al kan en bouw het op.
Zorg ervoor dat je voldoende afwisselt met verrijking. Als je steeds dezelfde verrijking gaat geven, weet het dier perfect wat die moet doen en wordt het saai omdat er geen uitdaging meer is.
Kijk de verrijkingen altijd goed na voordat je het aan je dier geeft. Let er bijvoorbeeld op dat het geen scherpe kanten heeft en dat het dier er niet in kan vastzitten.
Blijf ook altijd bij je dier als die met verrijking bezig is. Het kan altijd gebeuren dat het dier de verrijking stuk maakt en zaken begint op te eten die schadelijk kunnen zijn.
Als jouw dier klaar is met de verrijking neem je het materiaal best weg. Het kan zijn dat het dier blijft zoeken als het op is en hierdoor het materiaal gaat vernielen.
Wie zijn wij?
Wij zijn studenten Agro- en biotechnologie met afstudeerrichting dierenzorg. Voor een project wouden we graag verrijking maken op een duurzame, makkelijke en goedkope manier. Naast dat we zelf hierdoor ons steentje bijdragen aan de afvalberg willen we graag de stappenplannen delen zodat ook andere dier-eigenaren hiermee aan de slag kunnen.